Scabrosus sp. z o.o.

Opis projektu

Najwyższej jakości błonniki spożywcze, paszowe i wypełniacze celulozowe oraz kompleksowe rozwiązania technologiczne w zakresie zastosowania włókien naturalnych.

Duża ilość niezagospodarowanych pozostałości po produkcyjnych, pochodzących głównie z przemysłu drzewnego, owocowo-warzywnego i spożywczego nie jest wykorzystywana i trafia do utylizacji, w szczególności:

  • wytłoki z produkcji soków warzywnych i owocowych, 
  • pozostałości z produkcji słodu jęczmiennego, 
  • wytłoki z produkcji moszczu winnego. 

„Jednocześnie daje to duże możliwości zagospodarowania ich przez przedsiębiorstwa, posiadające innowacyjne technologie przerobu – jak Scabrosus. Naturalne włókna, w tym włókna pokarmowe, czyli błonniki, wchodzą w skład praktycznie wszystkich materiałów pochodzenia roślinnego. Ich pozyskanie w procesie technologicznym wymaga wiedzy i doświadczenia, czy dysponujemy.”

„Obecnie produkujemy:

  • mączkę drzewną, 
  • lignocelulozę,
  • błonnik kakaowy,
  • błonnik marchwiowy. „

Nasz biznes idealnie wpisuje się w koncepcję zasobooszczędnej gospopodarki, pozwalając wytwarzać więcej zużywają mniej, a także uzyskać większą wartość przy mniejszych nakładach – Przemysław Borgosz, Prezes Scabrosus sp. z o.o.

Przewagi konkurencyjne:

  • wysoka jakość, 
  • elastyczność dostaw,
  • niższa cena w stosunku do konkurencji,
  • realizacja indywidualnych zamówień,
  • duża dostępność,
  • dostęp do tanich źródeł surowca,
  • szeroka gama produktów, w tym nowych dotychczas niedostępnych na rynku.

Plan rozwoju

  • uruchomienie linii suszarniczej, która pozwoli na przetwarzanie materiałów o wilgotności do 65 procent – termin realizacji grudzień 2016 r.
  • wdrożenie pełnej oferty – termin realizacji czerwiec 2017 r.
  • rozbudowanie kompetencji w zakresie kompleksowych rozwiązań w zakresie kompozytów WPC – termin realizacji grudzień 2017 r.
  • wprowadzenie technologii wraz z automatyką w standardzie „machine learning” do produkcji mieszkanek wypełniaczy i błonników – termin realizacji grudzień 2018 r.

Leave a reply